Martijn Siemes

Martijn Siemes

Raadslid

Martijn Siemes

In mijn visie moet Zutphen haar eeuwenoude reputatie als welvarende Hanzestad terugverdienen. Zij zal haar rol als poort naar de Achterhoek waar moeten maken door een moderne draai te geven aan de stedelijke verantwoordelijkheden: spil van de regionale economie, beschermheer van de regionale cultuur en spreekbuis voor de regio bij het landelijk bestuur.

De lokale partij is het beste middel om de belangen van een gemeente te vertegenwoordigen. Dicht bij de burger, bovenop de onderwerpen en een stuwende kracht achter gemeenschappelijke initiatieven.

Op de korte termijn zal de stad Zutphen zich daarom moeten richten op de meest urgente regionale onderwerpen: Tegengaan vergrijzing, actief werkgelegenheid aantrekken, meer en intensiever samenwerken met de buurtgemeenten. In dat kader zet ik mij in voor het aantrekken van hoger onderwijs dat aansluit op de praktijk van de stad. Een HBO dependance voor bijvoorbeeld zorgopleidingen of een antroposofische hogeschool behoren tot de mogelijkheden. De gemeente moet een proactieve houding aannemen om jongeren hier te krijgen en te houden.

Zutphen is samen met Warnsveld een middelgrote gemeente die zich staande moet weten te houden tussen de grote steden in de regio. Dat lukt haar nog niet. De gemeente verliest veel werkgelegenheid aan andere steden en wordt te vaak genegeerd of gepasseerd. Het wordt tijd dat Zutphen van zich laat horen.

Share This