Hoe haalbaar is een HBO in Zutphen?

Het is een wens van veel burgers, instellingen, politici en ondernemers: hoger onderwijs in Zutphen. De voordelen zijn bekend: niet alleen levert een HBO-opleiding direct werkgelegenheid op, het is ook een impuls voor nieuwe vormen van bedrijvigheid, start-ups en interessante initiatieven. Het belangrijkste is natuurlijk dat een HBO de stille wens van onze gemeente in kan vullen: meer jonge mensen. In de demografie van Zutphen zit nog steeds een groot gat voor de groep van 18 tot 28 jaar. Zutphen is een prima stad voor scholieren, met een goed aanbod van basisonderwijs en middelbare scholen. MBO is ook goed vertegenwoordigd, maar kan groeien. Het ontbreekt echter aan die ene stap verder.

Zutphen is op dit gebied een uitzondering. Veel gemeenten van dezelfde omvang en met dezelfde bevolkingssamenstelling hebben al wel ingezet op hoger onderwijs. De afgelopen maanden konden bijvoorbeeld Gorinchem en Bergen op Zoom HBO’ers verwelkomen door de vestiging van volledige opleidingen en dependances. Er is geen reden om aan te nemen dat Zutphen dat niet zou kunnen. De Achterhoek kent nauwelijks HBO-opleidingen en hiervoor zou Zutphen alleen al een prima uitvalsbasis zijn.

Daarbij biedt Zutphen volop kansen voor bijvoorbeeld specialistisch onderwijs op het gebied van zorg (bijna een kwart van onze arbeidsmarkt), CleanTech, logistiek en monumentale restauratie. In deze sectoren is Zutphen al nadrukkelijk aanwezig en wanneer we deze werkgelegenheid willen behouden of uitbreiden, is goed en gericht onderwijs van belang.

Burgerbelang blijft daarom pleiten voor een breder aanbod van onderwijs waarbinnen HBO en specialitische opleidingen ook een plaats krijgen. Hiervoor moet de gemeente actief de huidige HBO-instellingen opzoeken, samenwerken met de werkgevers in de gemeente en in de regio en een actieve lobby opzetten binnen de Stedendriehoek en de provincie. Zo behoudt Zutphen niet alleen werkgelegenheid en jeugd in de eigen gemeente, zij vervult daarmee ook haar rol in de regio.

Author:

Share This Post On
Share This